piątek, 27 stycznia 2012

Kulinarnie

Bardzo lubię gotować, a jeszcze bardziej lubię jeść. Lubię wymyślać smaczne  obiady. Ostatnio wypróbowałam ciekawy przepis na tartę z nadzieniem porowo- jajecznym. Pycha. Polecam. Łatwo zrobić i efektownie wygląda.



Tarta z porami i pomidorami

Składniki:

kruche ciasto ( słone)
3 pory
3 łyżki masła
200 ml kwaśnej śmietany
3 jajka
garść startego żółtego sera
kilka plastrów salami
kilka plastrów pomidorów
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia

Wykonanie:

Kruche ciasto:

3 szklanki mąki przesiać do miski, dodać kostkę masła lub margaryny i płaską łyżeczkę soli.
Masło kroić na małe kawałki mieszając z mąką dodać wody aby wszystko się połączyło. Krótko wyrobić  ciasto, zrobić kulkę i owinąć w folię aluminiową. Wstawić na 30 min do lodówki aby się schłodziło.

Nadzienie:
Pory( białe części ) pokroić w półplasterki i usmażyć na maśle.Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zostawić do ostygnięcia.Wymieszać jajka ze śmietaną i tartym serem. Dodać ostygnięte pory.
Wylepić natłuszczoną formę do tarty ciastem i podpiec ciasto, aż będzie jasnozłote.
Zalać podpieczone ciasto masą porowo - jajeczną  i piec 20 min w temp 180  st. Wyjąć ciasto i połozyć na wierzchu pomidory i salami, piec jeszcze 10 min.

Smacznego !

 


3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja ostatnio szukałam przepisu na tartę..?! Może w końcu się wezmę i wypróbuję :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wcześniej bywałam u Ciebie. Ponieważ też uwielbiam gotować, zaraz wypróbowałam Twój przepis. Jest świetny.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń