Tarta z porami i pomidorami
Składniki:
kruche ciasto ( słone)
3 pory
3 łyżki masła
200 ml kwaśnej śmietany
3 jajka
garść startego żółtego sera
kilka plastrów salami
kilka plastrów pomidorów
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia
Wykonanie:
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki przesiać do miski, dodać kostkę masła lub margaryny i płaską łyżeczkę soli.
Masło kroić na małe kawałki mieszając z mąką dodać wody aby wszystko się połączyło. Krótko wyrobić ciasto, zrobić kulkę i owinąć w folię aluminiową. Wstawić na 30 min do lodówki aby się schłodziło.
Nadzienie:
Pory( białe części ) pokroić w półplasterki i usmażyć na maśle.Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zostawić do ostygnięcia.Wymieszać jajka ze śmietaną i tartym serem. Dodać ostygnięte pory.
Wylepić natłuszczoną formę do tarty ciastem i podpiec ciasto, aż będzie jasnozłote.
Zalać podpieczone ciasto masą porowo - jajeczną i piec 20 min w temp 180 st. Wyjąć ciasto i połozyć na wierzchu pomidory i salami, piec jeszcze 10 min.
Smacznego !
Pysznie wygląda, na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńa ja ostatnio szukałam przepisu na tartę..?! Może w końcu się wezmę i wypróbuję :).
OdpowiedzUsuńJuż wcześniej bywałam u Ciebie. Ponieważ też uwielbiam gotować, zaraz wypróbowałam Twój przepis. Jest świetny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam